Afsluiting bedevaartseizoen

Afsluiting bedevaartseizoen

03 / 10 / 2023

Ruim veertig misdienaars en acolieten waren zaterdag 30 september op bezoek in het bedevaartsoord van de HH. Martelaren van Gorcum voor de diocesane misdienaarsdag. De bedevaartskerk in Brielle sloot op deze zaterdag het bedevaartseizoen af. De misdienaars en acolieten maakten kennis met deze bijzondere plek in het bisdom.

De misdienaarsdag begint om 11.00 uur met iets te drinken en een koek. Daarna gaan de deelnemers in drie groepen uiteen. De jonge misdienaars knutselen in een van de ruimtes bij de kerk. Diaken Iwan Osseweijer van de Bisschoppelijke Brielse Commissie vertelt hen over Tarcisius (263-275) die de patroonheilige is van de misdienaars. De tieners lopen de Geuzen- en Martelarenroute met de custos van het heiligdom, pastoor Jack Glas. De wandelroute verbindt de plek in Brielle waar de Watergeuzen op 1 april 1572 de stad binnenvielen met de bedevaartkerk van de HH. Martelaren van Gorcum.

De acolieten gaan deze ochtend in gesprek met bisschop Van den Hende over de viering van de eucharistie. De bisschop vertelt dat hij zelf ook misdienaar was en laat daar een foto van rondgaan. De acolieten vertellen waar zij de mis dienen en hoe lang al. De bisschop spreekt met hen over de viering van de eucharistie. Zij staan samen stil bij de verschillende gedeelten en de volgorde van de eucharistie en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. “Het vieren van de eucharistie en het meehelpen in de viering van de eucharistie is heel belangrijk”, benadrukt de bisschop. “Het is nodig voor ons geloof en de opbouw van de Kerk dat we steeds opnieuw de eucharistie vieren met verschillende generaties, samen met jullie als jonge generatie van misdienaars en acolieten.”

De groepen ontmoeten elkaar weer bij de lunch. Daarna kleden alle misdienaars en acolieten zich om voor de mis. Ze stellen zich op voor de bedevaartskerk en wachten op de bisschop voor een groepsfoto. Als de intredeprocessie de kerk intrekt, sluiten de misdienaars en acolieten aan in de stoet. Enkelen van hen dienen in de mis. De anderen nemen plaats in de eerste banken van de kerk.

De custos heet iedereen welkom aan het begin van de eucharistieviering. Het bedevaartsoord kan terugkijken op een mooi bedevaartseizoen. De custos wenst iedereen een mooie viering toe. Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant in de eucharistieviering. Diaken Iwan Osseweijer en diaken Dick Vrijburg assisteren. De custos en andere priesters concelebreren. Tijdens het bedevaartseizoen hebben verschillende priesters in een gezamenlijk rooster ervoor gezorgd dat er eucharistievieringen in de bedevaartkerk waren. Aan het eind van de mis bedankt de bisschop de vrijwilligers van het bedevaartsoord, omdat het bedevaartseizoen zonder hun inzet niet mogelijk zou zijn geweest.

Het hele bedevaartseizoen was het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum open voor mensen die de eucharistie wilden meevieren (op dinsdagen en donderdagen). Van 4 juni tot en met 31 augustus was de bedevaartskerk geopend van dinsdag tot en met zondag (13.00-16.30 uur). Ook bij de afsluiting van het bedevaartseizoen is de belangstelling van voorbijgangers te merken als wandelaars de open kerkdeuren zien en binnen in gesprek raken met een van de gastvrouwen.

De bedevaartkerk en het heiligdom zijn nu gesloten voor de winter. In het voorjaar opent de kerk op 25 april 2024 weer haar deuren voor een nieuw bedevaartseizoen.

(Foto’s: Bisdom Rotterdam)