Video: Inleiding broeder Johan te Velde over het Woord van God in de liturgie

Video: Inleiding broeder Johan te Velde over het Woord van God in de liturgie

09 / 05 / 2020

Vanwege het coronavirus ging de geplande opening van het bedevaartseizoen in Brielle op 9 mei niet door met een bijeenkomst, maar online met de lezing die broeder Johan te Velde OSB anders in Brielle zou hebben gehouden. Broeder Johan te Velde is monnik van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij spreekt in zijn lezing over het Woord van God in de liturgie en in het bijzonder over de rol van de lector of lectrice bij het lezen van het Woord van God.

De lezing is onderdeel van de activiteiten in het Jaar van het Woord van God dat momenteel in het bisdom Rotterdam wordt gehouden.

In elke liturgische viering worden een of meerdere passages uit de Heilige Schrift gelezen. Met name in de eucharistie, maar ook in de viering van de sacramenten en in het getijdengebed nemen Schriftlezingen een belangrijke plaats in. Broeder Johan te Velde: “Het luisteren daarnaar is een wezenlijk onderdeel van de christelijke liturgie. Als wij samenkomen voor een kerkdienst is het een vast gegeven dat wij aandacht geven aan een fragment uit de Bijbel. Waarom? Wat maakt de Bijbel tot een onmisbaar boek voor de liturgie?”

De inleider spreekt ook over de Martelaren van Gorcum. “Wij lezen de Bijbel als kerkgemeenschap. Het is de taak van de Kerk om Gods Woord te verkondigen, uitgaande van de woorden van de Heilige Schrift. De Bijbel is dus het Woord van God én een boek van de Kerk. De Martelaren van Gorcum waren zich daar ook sterk van bewust. Kort voor hun marteldood werden Leonardus van Veghel en Nicolaas Pieck ondervraagd door twee predikanten over hun geloof in het Woord van God. Zij stelden toen de wedervraag: van wie hebben wij de Schrift ontvangen? Van wie weten wij wat de Heilige Schrft is? Voor hun was evident dat de Schrift het boek van de Kerk is en dat het door de Kerk aan steeds nieuwe generaties gelovigen wordt voorgelegd en verkondigd.”

Broeder Johan sluit zijn inleiding af met vijf tips voor lectoren.

Bekijk de video:

De inleiding behandelt Gods Woord in de liturgie en de rol van de lector of lectrice.

Over Gods Woord in de liturgie:

  1. Getuigenissen
  2. Heilsgeschiedenis
  3. Liturgie en Bijbel
  4. Kerk en Bijbel
  5. Voorlezen

Over de lector:

  1. Je bent de eerste hoorder van het Woord
  2. Je bent belangeloos en dienstbaar
  3. Je hebt eerbied voor Gods Woord
  4. Je kunt goed verstaanbaar voorlezen
  5. Je dagelijks leven is in overeenstemming met wat je in de kerk voorleest