Kruiswegstaties Brielle gerestaureerd

Kruiswegstaties Brielle gerestaureerd

08 / 07 / 2019

De kruiswegstaties van het bedevaartsoord van de HH. Martelaren van Gorcum in Brielle zijn gerestaureerd en teruggeplaatst voorafgaand aan de Nationale Bedevaart op 6 juli. Aan het eind van de eucharistieviering bij de Nationale Bedevaart Brielle werden de kruiswegstaties gezegend door de bisschop. Een van de staties, waarop Jezus sterft aan het kruis, was tijdens de viering vooraan in de bedevaartskerk opgesteld. Nadat deze statie werd gezegend door Mgr. Van den Hende en werd bewierookt, werden, terwijl de bedevaartgangers in de kerk wachtten, door de bisschop in een plechtige processie alle staties in de ommegang gezegend.

De heer Johan ten Berge coördineerde de restauratie van de kruiswegstaties. Hij repareerde en vernieuwde de houten kruisjes op de staties. Voor de restauratie van de kruiswegstaties werd samengewerkt met kunstenares mevrouw Maud Schermer uit Utrecht. De staties zijn van keramiek (aardewerk met een opglazuur decoratie). Een statie die gebroken was is door haar met behulp van het bestaande materiaal gerestaureerd.

De andere staties zijn schoongemaakt. De rood-witte decoratie in de randen, die in hout is gevat, bestaat uit gebrandschilderde glasdelen. Deze omlijsting is door de heer Hein van de Water van de firma SiO2 brandschilderwerken uit Groningen aangevuld met nieuw materiaal uit het glasatelier.

In totaal werden acht staties gerestaureerd.

(Foto's: Peter van Mulken)