Brielle: Het verhaal van de bloemen (kleurplaat)

Brielle: Het verhaal van de bloemen (kleurplaat)

17 / 06 / 2022

Vanwege het herdenkingsjaar ‘450 jaar Martelaren van Gorcum 1572-2022’ is voor het bedevaartsoord Brielle een kleurplaat gemaakt die geschikt is voor jong en oud. De kleurplaat vertelt over de passiebloemen die in de bedevaartkerk te vinden zijn.

In zijn uitnodiging voor de Nationale Bedevaart op 9 juli schreef pastoor en custos Jack Glas: “De gemeenschap van de Kerk geeft ons kracht. Dat is ook wat de Martelaren ons laten zien. Zij hielden vast aan het geloof en ontvingen ‘één van geloof en één van geest’ het martelaarschap.” Die eenheid en verbondenheid komt op een bijzondere manier tot uiting bij het hoogaltaar in de bedevaartskerk. Daar zijn rond het grote houten kruis met een koperen corpus van de lijdende Christus negentien passiebloemen via sierlijke ranken met elkaar verbonden.

De achterzijde van de kleurplaat vertelt het verhaal van deze bloemen. Op de kleurplaat zelf staan drie passiebloemen. Als ze ingekleurd zijn, kunnen ze naast de kleurplaat worden gelegd die een ander heeft ingekleurd. Zo kun je samen één groot veld met bloemen maken en aansluiten bij het thema van de Nationale Bedevaart ‘één van geloof en één van geest’.

De kleurplaat nodigt uit: “Maak een foto van het bloemenveld dat je samen hebt gemaakt. Stuur je foto naar bureau@bisdomrotterdam.nl met jullie namen en één adres. Dan ontvang je een cadeautje van de bedevaartkerk.” Brielle is een nationaal bedevaartsoord en het bekendste bedevaartsoord in het bisdom Rotterdam.

(Illustratie: Merel van Lamoen)