Ontmoeting bisschop en Bisschoppelijke Brielse Commissie

Ontmoeting bisschop en Bisschoppelijke Brielse Commissie

02 / 05 / 2024

Op dinsdag 30 april kwam de Bisschoppelijke Brielse Commissie (BBC) samen in Rotterdam voor een informele ontmoeting met een maaltijd op het bisdombureau. Bisschop Van den Hende had hiertoe uitgenodigd.

“Ik ben mij ervan bewust dat de Bedevaartskerk en het martelveld niet kunnen bestaan zonder de vele inspanningen van de Bisschoppelijke Brielse Commissie in samenwerking met andere vrijwilligers”, schreef de bisschop in zijn uitnodiging aan de leden van de BBC. “Ieder jaar opnieuw zijn er de uitgebreide voorbereiding op het bedevaartseizoen, de openstelling en de gastvrijheid gedurende het bedevaartseizoen én de afbouw en doorlopende werkzaamheden na afloop.”

In 2022 werd herdacht dat 450 jaar geleden de martelaren van Gorcum hun leven gaven als geloofsgetuigen. Veel mensen kwamen in 2022 naar de dag van de Nationale Bedevaart en in de loop van het bedevaartseizoen waren er in het heiligdom steeds weer pelgrims te vinden om te bidden en om de eucharistie en het sacrament van boete en verzoening (biecht) te vieren.

In 2023 was het 150 jaar geleden dat de Bisschoppelijke Brielse Commissie officieel van start ging, in opdracht van de toenmalige bisschop van Haarlem (het bisdom Rotterdam werd opgericht in 1955, toen het werd afgesplitst van het bisdom Haarlem).

Bij de gezamenlijke maaltijd in Rotterdam sprak de bisschop zijn dank uit aan de leden van de BBC. De Brielse Commissie verwelkomde recent twee nieuwe leden vanuit de religieuzen. Dit zijn de priesters Joachim Oude Vrielink OFM en Michael-Dominique Magielse OP. De bisschop heette hen in het bijzonder welkom. Onder de Martelaren van Gorcum, die stierven op 9 juli 1572, waren vier wereldheren (bisdompriesters) en elf franciscanen, een dominicaan, een augustijn en twee norbertijnen.

Binnenkort start het bedevaartseizoen, waarin de Nationale Bedevaart het hoogtepunt is. Iedereen is van harte uitgenodigd:

  • zaterdag 25 mei start bedevaartseizoen in Brielle
  • zaterdag 6 juli Nationale Bedevaart Brielle